Oude helden

foto Cor Vos ©2004

Nederland heeft een mentaliteit om oude helden snel te vergeten. Ze moeten echt iets uitzonderlijks gespresteerd hebben alvorens de naam in de eeuwigheid staat. In landen om ons heen wordt de held altijd herkend op straat en men spreekt ze dan gewoon aan.

In de wielersport zijn er een aantal van deze grote namen; Joop Zoetemelk, Jan Jansen enzovoorts.

Bij het horen van de naam Gerben Karstens zullen er een aantal mensen gelijk terugdenken aan de jaren zestig en zeventig. De tijd dat Nederland grote namen kende in de wielersport.Verreweg de meeste onder ons, vooral de jongere generatie zal de naam helemaal niets zeggen. Alleen degene die erg bedreven zijn met de wielersport.

Op de lijst van meest gewonnen etappes in La Vuelta (de Ronde van Spanje), staat Karstens nog steeds op een zevende plaats. In de Giro d’Italia en de Tour de France heeft hij meerdere etappes gewonnen. Een van de mooiste overwinningen is toch wel in de Tour de France, de aankomst op de Champs Elysées. Op beelden kan je zien hoe hij versnelt in een versnelling. Met grote slagen zie je hem voor iedereen uitrijden om vervolgens de finish als eerste te passeren.

Menig oud wielrenner zal hem nooit vergeten. Zo serieus als de wielrenners nu zijn in de grote rondes, zo humorvol kon

© Cor Vos

hij reageren tijdens de race. Een pilon van de weg plukken en gebruiken als megafoon, op de rug van zijn  rijdende teamgenoot klimmen of ver vooruit te rijden om zich vervolgens te verstoppen zodat de voorste renners hem maar probeerde in te halen. Hij sloot daarna stilletjes achterin het peloton aan. Er waren in die tijd geen “oortjes” dus het duurde even voordat iedereen wist wat er gebeurd was.

Mede door zijn prestaties en zijn karakter is er nu een website die verslag doet van een groot sportman. Neem een kijkje in het verleden en laat je meeslepen met geweldige hoogtepunten uit een wielercarriére.

www.gerbenkarstens.com

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: