De Palestijnse individualist

Nu zal ik niet ontkennen dat ik erg meeleef met de bevolking van Palestina en het leed wat ze dagelijks moeten ondergaan. Ik ben ook enigzins bevooroordeeld omdat wel duidelijk is dat de palestijn hier de underdog is. Maar ook aan israelische zijde bestaat deze angst. De gewone burger die kort aan de grenzen woont met Palestina zijn meermalen bestookt door Katoesja raketten door palestijnse extremisten. Je kan je natuurlijk enigzins voorstellen dat het een zeer beangstigend gevoel moet geven, dag in dag uit.

Regelmatig spreek ik met een palestijnse leraar engels die woont en werkt in Gaza. Hij verteld mij wat zij dagelijks door moeten maken. Tekort aan voedsel, water, brandstof, bouwmaterialen enzovoort. De mensen daar zijn erg beperkt en kunnen geen volwaardig bestaan opbouwen. De middelen zijn er niet en de wil. Dat laatste wil ik graag toelichten.

De wil is wat je als individu wenst en zorgt dat je het krijgt. Het individu is nu juist een groot probleem in Gaza. Het volk heeft jarenlang niet als groep gesproken en gehandeld maar altijd het eigenbelang voorop gesteld. Misschien is dit enigzins begrijpelijk als je dag in dag uit voor je bestaan moet knokken maar toch weet iedereen dat je als groep veel sterker staat.

Het zou dan ook onterecht zijn wanneer Israel hier gezien wordt als de enige boosdoener in het gebied. Zij frustreren wel veel zaken in Gaza maar de palestijn laat dit allemaal gebeuren zonder er echt tegen te willen strijden. Wanneer men kijkt naar de opstand in het buurland Egypte. De volharding die zij hadden om ongewapend de strijd aan te gaan met hun onderdrukker. Zij hebben doorgezet en gewonnen. Nu kan het egyptische volk beginnen aan de opbouw van democratie en vrijheid.

Laten we een klein voorbeeld nemen aan de protesten van een duizendtal jongeren, 3 weken geleden in Gaza Stad. Een paar dagen van protesteren leverden hun heel veel op. De jarenlang gescheiden overheden in Gaza en Westbank hebben eergisteren een handvest ondertekend. Dit moet vrede tussen beide gebieden brengen. Een paar dagen protesteren zorgde ervoor dat al Fatah van de Westbank en Hamas van Gaza weer met elkaar spraken. Dit feit was een maand geleden nog ondenkbaar.

Wanneer een duizend jongeren dit bereiken als resultaat wat zal dan de uitkomst zijn wanneer er tien duizenden jongeren de straten opgaan? Vreedzaam demonstreren in de stad om Hamas te laten aftreden omdat zij een van de onderdrukkers van het volk zijn. Vreedzaam demosntreren met duizenden tegelijk aan de grenzen met Israel zal ervoor zorgen dat de wereldpers weer terugkomt en de wereld laten zien dat de wil van de palestijn groot is. Dit zal en moet Israel uiteindelijk dwingen om hun beleid ten opzichte van Gaza compleet te wijzigen en werkelijk samen naar oplossingen te gaan zoeken om vrede te creeren in het gebied.

 1. #1 door Frans Schütt op 6 mei 2011 - 11:53

  Mooi Frank. Wat zou het prachtig zijn, tienduizenden Palestijnen vreedzaam aan de grens met Israel. En aan de andere kant tienduizenden Israëliërs, allen met hetzelfde doel: vrede tussen twee volken.

 2. #2 door Babette B. op 6 mei 2011 - 13:08

  Frank, waren gister de Israëli nog de agressor, vandaag is het de schuld van de Palestijnen zelf ( ze missen eenheid en wilskracht) dat ze zo behandeld worden door Israël. Alle schuld aan één partij toekennen is niet helemaal terecht, maar dit snap ik niet. We weten toch allemaal dat de Israëli al jaren en doelbewust deze bevolkingsgroep aan het treiteren en kleineren en buitensluiten,-kapot aan het maken is? En het ontbreekt ze aan wilskracht om zich ertegen te verzetten? Ze doen niet anders! Misschien dat ze links en rechts gebroken zijn door alle weerstand? Tuurlijk, er zijn er twee aan het vechten, natuurlijk voelt iedereen zich rot. Maar de grote initiatiefnemer van de laatste jaren is volgens mij toch echt Israël. Ja, dat zelfde Israël, dat, zoals je zei, zich er op beroept- en terecht- zo misdadig behandelt te zijn in WOII, behandelt de Palestijnen er niet minder om! Ik vind dit stuk over deze kwestie vaag en onduidelijk, het lijkt erop dat je concessies wilt doen, maar eigenlijk ook niet. Ik zou zeggen, blijf bij je mening, dan blijf je sterk, ook als anderen die niet delen!

  • #3 door frankbeuken.com op 6 mei 2011 - 14:27

   Babette, Ik geef in de eerste zin aan dat ik duidelijk kies voor de palestijnse kant omdat zij hierin de underdog zijn. Ik weet ook dat de israelische regering er alles aan doet om de eenheid onder palestijnen tegen te gaan zodat zij niet in opstand komen.
   Ik kan mij ook terdege voorstellen dat er israelische burgers (de gewone man/vrouw) ook angsten uitstaan. Het gaat bij mij hier om de mens en niet om een autoriteit.

   Dit stuk is des te meer een aanmoediging aan de palestijnen om een blok te vormen en massaal de straten op te gaan. Ze hebben bewezen dat ze dingen voor elkaar krijgen wanneer zij hun stem laten horen. Zie het vredesakkoord tussen al Fatah en Hamas. Wanneer zij met 10 duizenden aan de grenzen gaan staan met Israel zullen zij uiteindelijk ook zegevieren. Het is een van de weinige mogelijkheiden ,Babette die zij bezitten tegen de onderdrukking. We weten dat al het voorgaande geen enkel effect heeft gehad en massaal de straten op dus wel.

   Ik ben zelf moslim en ik beschouw de palestijnen als mijn broeders en zusters. Dat zal nooit veranderen. Maar ik ben ook mens en ik weet dat aan beide zijden mensen zijn die hieronder lijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: