Heeft de krant toekomst?

Al vanaf het allereerste begin is het voortbestaan van de krant aan de orde geweest.

Hetzij door oorlogen, belastingen, minder abonnees en teruggelopen inkomsten. Het feit blijft dat er nog steeds kranten bestaan met veel lezers. Sinds de krant toegankelijk werd voor iedereen, heeft men de behoefte geinformeerd te worden over zaken die actueel zijn in de regio alswel daarbuiten. Veel sceptici meenden in de jaren 70 dat de krant het onderspit zou delven ten opzichte van de TV en eind jaren 90 voorspelde men zelfs het einde van de krant na de overweldigende opkomst van internet.

De 20ste eeuw is een era geweest van veel nieuwe uitvindingen die zijn weerga niet kende; een vliegtuig, auto, TV, computer, video. Allemaal uitvindingen van de laatste 100 jaar en ze zijn nog steeds volop aanwezig omdat men tijdig aanpassingen doorvoert wat in het tijdsbeeld past.

De krant kende ook vele veranderingen. Eerst werd de inhoud drastisch aangepakt door aantrekkelijker nieuws te brengen en betere nieuwsvoorzieningen uit het buitenland, binnenland en regio. Later gingen veel uitgevers over op tabloid formaat en kortere berichtgeving omdat dit beter paste in het drukkere bestaan van de mens. Avondkranten kozen er steeds meer voor om in de ochtend uit te komen omdat de lezer in de middag en avond eerder geneigd is om de TV aan te zetten. Doch in de ochtend kiest men veelal voor de krant op tafel.Ook meer vrouwen gingen werken en werd dus ook deze lezersgroep kleiner.

De grootste lezersgroep is de leeftijd van 40 jaar en ouder terwijl jongeren minder interesse hebben in nieuws of het sneller en korter tot zich willen nemen.Voorbeelden daarvan zijn Internet,TV en kranten als Metro en Spits.Toch zullen deze jongeren uiteindelijk ook tot de grootste lezersgroep behoren naarmate zij ouder worden.De huidige veertigers hebben in hun jeugd ook veel minder de krant gelezen en lieten zich over het algemeen informeren door de televisie.

Het nadeel van media zoals TV en internet geven vaak maar op beperkte schaal achtergrond informatie.Dit betreft vooral zaken die erg populair zijn bij de kijker.Een completere informatiebron van nieuws dan de krant is er op dit moment niet. Nadeel is echter dat de kranten is sommige zaken achter de feiten aanlopen wanneer bepaald nieuws al geen nieuws meer is.Een actueelvoorbeeld is de huidige Jasmijnrevolutie in Tunesie en de opstand in Egypte. Er gebeurt zoveel achter elkaar en de veranderingen volgen elkaar in rap tempo op dat zelfs de nieuwszenders moeite hebben om alles op tijd bij te stellen. De vraag is echter; heeft de krantenlezer daar behoefte aan of hebben zij liever een compleet overzicht van de hele gebeurtenis of een deel daarvan?

Het Vlaamse en Federale parlament in Belgie gebruikt juist weer veelvuldig de krant om vragen aan ministers te stellen.

De kranten publiceren advertentie’s, wat een belangrijke inkomstenbron is voor de krant en deze zijn in regionale kranten veel meer op de omgeving van die lezersgroep gericht.

Advertentie’s ziet men ook regelmatig op het internet maar wie weleens geprobeerd heeft om de deze online te bekijken komt vaak bedrogen uit. Het aanbod is tegenwoordig enorm en daardoor erg onduidelijk geworden.

Met dit gegeven blijkt dat er altijd lezers van kranten zullen blijven bestaan al is het alleen maar om de verscheidenheid in berichtgeving te behouden en als democratische “spreekbuizen” blijven fungeren die hun rol in de maatschappij willen behouden.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: