De invloed van de krant en Napoleon

Vanaf het moment dat kranten echt in grotere oplagen werden verspreid in de belangrijkste steden van Europa werd er al invloed uitgeoefend op de mening van de lezer. Alleen al door berichtgeving van bijvoorbeeld de machtsverhoudingen in een stad of land kon de lezer doen besluiten een bepaalde kant te kiezen. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat Napoleon hier het volgende over zei:

“Vier vijandige kranten zijn meer te vrezen dan duizend bajonetten.” – Napoleon Bonaparte

Vanuit propaganda overwegingen gaf Napoleon opdracht om vele krantenuitgeverijen te laten sluiten. Zo had hij het monopolie op de berichtgeving die hij soms zelf schreef. Hij gaf de opdrachten aan de kranten wat zo moesten publiceren. Zo kon alleen hij bepalen wat het volk te horen zou krijgen over de veldslagen.

Misschien denkt u dat het allemaal wel zal meevallen en dat verschillende kranten elkaar in evenwicht houden met de manier van berichtgeven. Maar is dat ook zo? Napoleon dacht daar duidelijk anders over.

Hij zorgde voor een waar schrikbewind in Afrika,Midden Oosten en Azie.Hij werd door velen in Europa als de grote bevrijder gezien omdat hij onder andere een soort van sociaal stelsel invoerde voor een meerderheid. Aan de andere kant was hij erg hard voor zijn tegenstanders. Door grip te houden op de berichtgeving kon hij juist het laatste uit de kranten houden.

De franse veldheer stond hierin zeker niet alleen en zelfs heden ten dage gebeurt het met regelmaat van de klok. Hoe vaak horen we niet dat kritische journalisten monddood gemaakt worden. Dat ze letterlijk voor hun eigen huisdeur vermoord worden. Sinds het jaar 2000 zijn er reeds velen vermoord waaronder in 2006 de bekende criticus van Poetin,Anna Politovskaja. Poetin ziet de media als bedreigend voor zijn status omdat ook hij beseft dat de media voor hem gevaarlijker kan zijn dan een sluipmoordenaar.

Nog meer recentere voorbeelden zijn de opstanden in het midden oosten en Afrika. Zo werd tijdens de opstand in Tunesie en Egypte meermaals de toegang tot sociale mediasites zoals facebook of Twitter geregeld verstoord door respectievelijk Ben Ali en Mubarak. Gaddafi,  leider van Libie beseft heel goed dat de media waaronder de internationale nieuwszenders een belangrijke bondgenoot zijn van de opstandelingen en heeft de zender Al Jazeera al kort na het uitbreken van de opstand verstoord. De zender in het gebied rondom Tripoli en Sirte,de 2 steden die hij nog in handen heeft, is niet meer te zien. Alleen de staatstelevisie is nog  te ontvangen die Gaddafi geheel onder controle heeft. Een typisch voorbeeld is wanneer de staatstelevisie zegt dat een stad zoals Brega in handen is van de regeringstroepen kan Al Jazeera de wereld laten zien dat dit niet het geval is.

Conclusie: Napoleon heeft gelijk een is de media een geduchte tegenstander of medestander.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: